Friday, May 2, 2014

Ease of Screwing Business: Cand Birocratii o Iau Razna

Dupa betia (bine meritata!) prilejuita ridicarii vizelor, vine mahmureala de rutina. Inevitabil, scriu despre “controlul treziei”. Aceasta postare e inspirata de un ordin al Ministrului Sanatatii care are sansele sa ajunga in topul celor mai stupide ordine emise vreodata. Global. Mai important insa, e si un exemplu al unui aparat birocratic plictisit, incompetent si, foarte posibil, cu intentii de coruptie bine calculate.

***
Imbunatatirea mediului de afaceri e o notiune destul de abstracta. Intuitiv, intelegem ca presiunea birocratica sufoca businessul, dar o putem percepe cu adevarat doar daca o simtim pe propria piele. Aici un exemplu cat se poate de (ne)inspirat: Ordinul Ministerului Sanatatii, Nr. 269,din 31.03.2014 cu privire la Organizarea si Efectuarea Controlului Treziei.

Pe scurt, ordinul isi propune un scop nobil – sa previna accesul soferilor in stare de ebrietate in trafic. Problema e, insa, ca mecanismul de realizare al acestui obiectiv e deplorabil, daca nu comic!

Conform ordinului, FIECARE (!) persoana juridica din Moldova, care poseda o masina pe bilantul unitatii, e obligata sa instituie functia de Inspector al Controlului Treziei. Acesta din urma, trebuie sa verifice FIECARE (!) sofer inainte de inceputul FIECAREI (!) zile, referitor la posibilul consum de substante psihotropice (alcool, droguri etc). Fiti pe pace, controlul nu se limiteaza la suflatul in pahar. Bravii functionari de la Ministerul Sanatatii au prevazut, printre altele, masurarea pulsului, a temperaturii, tensiunii arteriale, dar si a lichidelor biologice – toate registrate grijului in formularul din Anexa 4. Pentru ca nu ne putem permite omiterea niciunui parametru cand vine vorba de siguranta soferilor si a pietonilor!

Pentru ca legea abunda de perle, o vedeti mai jos, publicata integral, cu anotatiile mele la punctele cele mai bizare.

***
Cred ca nu trebuie o analiza prea detaliata pentru a intui efectele mult-importantului Ordin Nr. 269. Asta in cazul, putin probabil, ca acesta va fi respectat. Ca sa nu ramana dubii: ordinul acopera TOATE persoanele juridice din Moldova, posesoare de masini - de la firme mari si mici, la gradinite, spitale, biserici, scoli si primarii. Zeci de mii de pretinsi inspectori vor pretinde ca supun controlului zeci de mii de soferi, 365 de zile pe an, semnand si stampiland sute de mii de formulare. Zeci de mii de Drager 6810 vor fi achizitionate, la un pret de $1,880 / bucata (fara costul livrarii). Sa nu uitam, de miile de vizite de control a (altor) ispectori, de la Ministerul Sanatatii, care vor verifica lucrul presupusilor inspectori ai treziei. Ca rezultat, sute de mii de ore pierdute in vant, luate din contul lucrului cu adevarat productiv (prasit, cusut, montat, mestesugarit, invatat, calculat, lecuit).

Beneficiarii – o mana de birocrati care "asigura monitorizarea respectarii ordinului", plus importatorul de Drager 6810.
Perdantii – toti noi.

***
P.S. Graficul de mai jos spune totul. Comentariile sunt de prisos.
Ca bonus: reflectii de la Kakha Bendukidze, despre Ucraina, dar care se potrivesc atat de bine si cazului nostru.



***
Ordinul si comentariile mele - din pacate prea des acide - le gasiti mai jos, pe Drive sau Scribd.
https://drive.google.com/file/d/0B2tDo1-wDF3qM0V5WTlfdUp2OTQ/edit?usp=sharing

3 comments:

  1. ce tampenie de 'inventie,' ma gandesc oare de unde le mai scot pe toate de genul asta, nu cred ca ar exista vreo 'sursa de inspiratie' de acest gen in vreo alta tara...

    ReplyDelete
  2. alti bani alta distractie...da dl ministru, cunoaste putin codul muncii al RM???
    Codul Muncii Articolul 76. Suspendarea contractului individual de muncă în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor
    Contractul individual de muncă se suspendă în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de: k) prezentare la locul de muncă în stare de ebrietate alcoolică, narcotică sau toxică, constatată prin certificatul eliberat de instituţia medicală competentă sau prin actul comisiei formate dintr-un număr egal de reprezentanţi ai angajatorului şi ai salariaţilor;
    Simplu ca buna ziua!

    ReplyDelete
  3. Natalia, nu subestima birocratul plictisit si ... inventiv!

    ReplyDelete